Alles klinkt weer als muziek in de oren

Krijg je soms opmerkingen van je naasten, omdat ze hun woorden vaak moeten herhalen? Of merk je dat je de televisie of radio steeds luider moet zetten? Dan kunnen dit de eerste indicaties van gehoorverlies zijn. Het is belangrijk dat onze audiciens deze problemen snel kunnen opsporen, zodat een gepaste oplossing kan voorzien worden.

Er kan zowel in de thuiszorg als in woonzorgcentra een beroep gedaan worden op onze experts. Een verminderd gehoor heeft dan ook een serieuze impact op het algemeen functioneren van de bewoners. Zo zullen zij misschien minder deelnemen aan gesprekken en zich bijgevolg isoleren. Om de levenskwaliteit op punt te houden, willen we deze problemen dan ook zo goed mogelijk verhelpen.

Van screening tot oplossing

Onze erkende audiciens beginnen het onderzoek steeds met een specifieke gehoorscreening. Daaruit kan afgeleid worden of je eventueel baat hebt bij een hoortoestel. Als dat het geval is krijg je de mogelijkheid om de hoortoestellen uit te testen.     

Voor de testperiode van de hoortoestellen kan aanvangen vindt er een intakegesprek plaats om de verdere mogelijkheden te bespreken alsook de keuze van de type en klasse hoortoestellen. Een gehooroplossing is dan ook voor iedereen anders en afhankelijk van diverse factoren. Er zijn verschillende klassen en types hoortoestellen, waardoor de begeleiding van een audioloog onmisbaar is.

Verschillende soorten hoortoestellen

We geven je graag al een korte introductie in de mogelijkheden. Er zijn drie verschillende types hoortoestellen. Zo heb je een luidspreker-in-het-oor, een achter-het-oormodel en een hoortoestel dat zich volledig in het oor bevindt. Vooral de eerste twee types kunnen gebruikt worden bij de meeste vormen van gehoorverlies, waardoor de persoonlijke voorkeur vaak doorslaggevend is.

Daarnaast zijn er ook nog verschillende klassen. Zo kan je opteren voor een budgetvriendelijk hoortoestel, een basistoestel,  middenklasse en de hoortoestellen van topklasse. Hoe hoger de klasse, hoe meer luistersituaties een toestel aankan, hoe beter het hoortoestel zich automatisch kan aanpassen en hoe verfijnder het geluid. Zo zijn een-op-eengesprekken met alle toestellen mogelijk, maar zal het moeilijker zijn om je in grote groepen te begeven met een basismodel.

Ten slotte bestaan er in de verschillende types en klassen oplaadbare en niet-oplaadbare hoortoestellen. De oplaadbare zijn evenwel alleen beschikbaar vanaf de basisklasse. Het verschil is dat je de oplaadbare hoortoestellen voor het slapen gaan in de oplader steekt, terwijl je bij een niet-oplaadbaar hoortoestel na enkele dagen de batterijen moet vervangen. Bij De Mobiele Zorggroep bieden we overigens pakketten met batterijen voor zes maanden aan, zodat je je hierover geen zorgen hoeft te maken.

Kostprijs en vergoedingen

Zoals je hierboven kon lezen, zijn er heel wat verschillende mogelijkheden. De kostprijs van een hoortoestel is dan ook sterk afhankelijk van je voorkeuren en vooral de gekozen klasse.

De vergoedingen hangen sterk af van de zorgverzekeraar waarbij je bent aangesloten. Doorgaans wordt 75% vergoed door de zorgverzekeraars, ook hierbij zullen onze audiciens uw begeleiden om de juiste keuze te maken.